Újbudai sikerek a robotprogramozásban

Jól szerepeltek az újbudai diákok a Békéscsabai SZC Nemes-Linamar Országos Lego Robotprogramozási Versenyen. A legóból épített robotoknak ügyességi és szumó mérkőzésből álló feladatot kellett teljesíteniük.

A versenyre az ország minden részéről és külföldről is érkeztek nevezések, több mint harmincan vettek részt a küzdelmekben, amelyekre két kategóriában (Robot Szumó, valamint Robottervezés és -programozás) lehetett jelentkezni.

   

A szumó mérkőzéseken lego robotok küzdöttek egymással a ringben. A robottervezés és -programozás kategóriában pedig a robotoknak meghatározott idő alatt kellett teljesíteniük az épített pályát.

   

A pályát a verseny napján ismerték meg a versenyzők, akik a helyszínen építették meg ehhez a megfelelő robotot. A programozás is a helyszínen zajlott, mindezekre összesen két óra állt rendelkezésre.

  

– A pénteki szumó­ selej­te­zőknél a megmérettetés végső célja az volt, hogy az egyik robot kilökje vagy kitolja a körből a másikat, így a menetnek akkor volt vége, ha az egyik robot elhagyta a küzdőteret – írja a BEOL.

   

A versenyen három újbudai csapat indult, a fiúk a Robottervezés és -programozás kategóriában elnyerték az I., III., valamit a IV. helyet. Tanáruk, Gerstenkorn Barnabás pedig a legeredményesebb felkészítő tanár elismerésben részesült.