INTELLIGENS TANTEREMBEN OKTATNAK A TELEKI BLANKA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

Bár dr. Hoffmann Tamás, Újbuda Polgármestere hivatalosan május 30-án adta át a Teleki Blanka Általános Iskola számára a kerület harmadik intelligens tantermét, a tanárok és diákok azonban már március óta tanulják annak használatát. Kovácsné Hermann Katalin matematika tanárnő a napokban ötödikeseknek tartott sajtónyilvános demó órát az új tanteremben.Újbuda Önkormányzata a 2014-es évben indította el SmartSchool okos tantermek kialakítását célzó programját, melyet a jövőben is folytatni kíván.

A SmartSchool program keretében az ÚjbudaSmart 11 Nonprofit Kft. innovációjaként2014-ben a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban adták át az első intelligens tantermet. 2016. május 30-án további két okos tanteremmel gazdagodott a kerület, így immár a József Attila Gimnáziumban és a Teleki Blanka Általános Iskolában is a legmodernebb technológiával folyik az oktatás.

 

A tanterem átadását több hónapos előkészítő munka előzte meg. Az ÚjbudaSmart 11 Nonprofit Kft. szakértői az okostanterem kialakításán és az oktatási keretrendszer kifejlesztésén túl a pedagógusokat is felkészítették annak alkalmazására. A Teleki Blanka Általános Iskolából 20 pedagógus vett részt az alapoktatásban, ahol a technikai eszközök használatát sajátíthatták el: hogyan működik az érintőképernyős tábla, hogyan kommunikál a tanári notebookkal és a gyerekek táblagépeivel. A következő lépésben a sor került az oktatási keretrendszer használatának bemutatására, illetve arra, hogyan tudnak ők magukis új oktatási anyagokat előállítani.

 

A napokban végül a bemutatóóra keretében mutatta meg tanár és diák, hogy mit tanultak március óta. Kovácsné Hermann Katalin tanárnő olyan ötödikeseknek tartott matematika órát, akik immár napi szinten használják az okos tantermet. Az új eszközök és az innovatív oktatási tartalmak láthatóan sokat segítenek abban, hogy a gyerekek figyelmét mindvégig fenntartsák. Pörgősen, dinamikusan folyik így az óra, a diákok élvezettel, szinte játszva tanulnak.

 

A házifeladat ellenőrzésénél adiákok az érintőképernyős táblán behúzzák a számokat a táblázat megfelelő rubrikáiba, majd adatokat és mértékegységeket párosítanak össze. Ezutánegy gombnyomással ellenőrizhető, hogy helyesek voltak-e a válaszok. Később papírlapokat oszt ki a tanárnő és egy térbeli tájékozódást, jobb-bal kéz koordinációt erősítő feladatot ad a tanulóknak, akik a pedagógus által sorolt irányokba húzzák a ceruzájukat. A végén az okos táblán megjelenik a jó megoldás, a gyerekek pedig izgatottan és boldogan vetik össze saját rajzukat a táblán látható cseresznyével, amit végül kiadtak a vonalak.A következő gyakorlatot már minden diák az előtte fekvő tableten végez el, miközben a tanárnő a saját gépén tudja követni a gyerekek munkáját. Végül a hatalmas LCD kijelzőn látszik a feladatmegoldás százalékos kiértékelése, a nebulók pedig a táblagépeikre megkapják a megoldási kulcsot, és így összevethetik saját válaszaikat a helyes eredményekkel.

 

A Smart 11 technológiája szinte korlátlan lehetőségeket biztosít: videó-anyagok, látványos, forgatható 3D-s modellek egyaránt megjeleníthetők ezáltal, a diákok bele is tudnak rajzolni a képekbe, a tanár pedig akár személyre szabott feladatokat is küldhet a tanulók tabletjeire. Dolgozatírásnál pedig az is megoldható, hogy a gyerekek más sorrendben kapják meg ugyanazt a kérdéssort, kizárva így a „puskázás” lehetőségét. Nyelvórákon a diák akár rögzítheti saját kiejtését és visszahallgathatja azt, művészeti órákon pedig virtuális galériákba látogathatnak a gyerekek, ahol felnagyíthatják, és úgy tanulmányozhatják egy-egy műalkotás finom részleteit.

   

A Smart 11 szakemberei állandókapcsolatban vannak az okos termeket használó pedagógusokkal, így az ő visszajelzéseiket és igényeiket figyelembe véve folyamatosan fejlesztik az intelligens tantermek rendszerét.

 

Újbuda Önkormányzata az országban az elsők között áldoz az oktatástechnológia fejlesztésére és a 2014. évben megkezdett SmartSchool programot a tervek szerint a jövőbenis folytatni kívánja.