„BESZÉLŐ” AUTÓK A XI. KERÜLETBEN

Két autó közlekedik a forgalomban egymás mögött. Az egyik vezetője hirtelen lassít. Erről az első autó tájékoztatja a mögötte haladót, amelyik így figyelmeztetni tudja sofőrjét, hogy fékezzen. Mindez nem egy sci-fi filmes jelenet, hanem a XI. kerületben maga a valóság! Az egymással kommunikáló autók forradalmian új technológiája óriási innovációt ígér a közlekedésben. A magyar fejlesztés eredményét a Commsignia – BME HIT Járműkommunikáció Kutatócsoport és az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. közösen mutatta be a napokban az Infoparkban.

A technika fejlődésével a közlekedés, az utazás és a fuvarozás mindennapjaink részévé vált. Ezzel párhuzamosan azonban drasztikusan megnőtt a közúti balesetek száma – a WHO szerint 1,5 millió karambol történt egy év alatt és ez a szám 2030-ra az évi 5 milliót is elérheti -, a torlódások okozta légszennyezés és a forgalmi dugók miatt elvesztegetett idő mennyisége.

 

Az egymással és az utakkal kommunikáló járművek viszont megoldást jelenthetnek a fenti problémák enyhítésére. Az un. V2V – vehicletovehiclecommunication – technológia a forgalomban haladó járművek egymással való folyamatos információcseréjét jelenti, a V2I – vehicletoinfrastructurecommunication – esetében pedig az útmenti infrastruktúra is bevonható az információáramlásba. A V2V és V2I – együttesen V2X – megoldások korábban elképzelhetetlen információkhoz juttathatják a gépjárművezetőket. Az ilyen technológiával felszerelt autók megtalálják a leggyorsabb útvonalakat, ezáltal csökken a torlódások száma, vezetőjüknek pedig képesek előre jelezni a beláthatatlan kanyarokat, vagy ha az előttük haladó jármű hirtelen fékez, és így jelentősen csökkenhet a veszélyes előzések, koccanások okozta balesetek száma. Az autók a WiFi megoldásoknak egy kifejezetten járműkommunikációra kifejlesztett változatát használják az egész világon azonos frekvenciatartományban. Az első egymással beszélő autók 3 éven belül legördülhetnek a gyártósorról, a későbbiekben pedig minden új autóban kötelező tartozék lesz a V2X technológia.

 

Napjainkban egyre ismertebbé válnak az önvezető autók, amelyek kamerák vagy radarok segítségével képesek vezető nélküli közlekedésre. Számos váratlan helyzet képzelhető el azonban, amelyek kezelésére ezek a rendszerek még nem készültek fel. Hatalmas segítség így a vezető nélküli gépkocsik számára is, ha képesek egymással kommunikálni: meg tudják osztani egymással pontos pozíciójukat, sebességüket, az aktuális forgalmi helyzetet, az időjárást, és így képesek figyelmeztetni egymást a csúszós útról vagy egy esetleges balesetről.

 

Az egymással kommunikáló elektromos autók forradalmian új fejlesztése egy nemzetközi szinten elismert magyar szoftver és hardverfejlesztő cég és a BME együttműködéséből született. A Commsignia Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékével közösen megalakított Commsignia - BME HIT Járműkommunikáció Kutatócsoport a napokban tartotta az első „beszélő” autó bemutatóját Magyarországon a XI. kerületi Infoparkban. A bemutatóhoz a környezetbarát elektromos autókat az Újbuda Smart 11 biztosította.

 
Mindez jól illeszkedik az Újbuda Intelligens Város Programba, melynek megvalósításában nagyrészt vállal az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. Képzeljünk el egy várost, ahol a közlekedés mellett információtechnológiai eszközök és megoldások aktív használatával fejlesztik az oktatást, a közbiztonságot, az egészségügyet, az idősellátást és az önkormányzati ügyintézést! Egy család-, idős-, vállalkozás- és diákbarát Zöld Újbudát! A koncepció első lépései már meg is valósultak: a kerületi iskolák informatikai eszközparkját két év alatt 750 db monitorral és számítógéppel korszerűsítették, már három iskolában tanulnak intelligens osztálytermekben a diákok. Az eHivatalon keresztül személyes megjelenés nélkül, teljeskörűen elintézhető online a várakozási engedélyek igénylése. Az eHivatal szolgáltatási spektruma hamarosan tovább szélesedik, a tervek között szerepel továbbá az Intelligens parkolási rendszer, az Újbuda App és az elektronikus Újbuda Kártya kifejlesztése.