LEGO ROBOT, PYTHON ÉS DRON programozó tanfolyam

A XI. kerületi általános iskolák tanulói részére robotprogramozó tanfolyamon való részvétel támogatására 2016-ban tettünk javaslatot. A tanfolyam megszervezésére, a kapcsolódó tematika szakértői véleményezését követően, annak komplexitását figyelembe véve, a Gyermekakadémiát kértük fel.

   

A program célja a tehetségfejlesztés támogatása, valamint a gyermekek felzárkóztatása a rohamosan fejlődő informatika világába. Önkormányzati támogatással azon gyermekek számára is elérhetővé tettük a programozást, akiknek anyagi lehetőségük hiányában erre eddig nem volt módjuk.

   

A Gyerekakadémia jelenleg Budapest-szerte húsznál is több iskolában, közel háromszáz gyermek számára szervez programozói, robotprogramozói tanfolyamokat. A tanulók a képzés során sajátíthatják el az algoritmikus gondolkodást, ami a tudatos tevékenységvégzés elengedhetetlen eszköze. Cél a tanulókban tudatosítani, hogy minden probléma megoldásához egy algoritmus vezet, amelyet megalkotva és azt követve siker övezi majd a munkájukat.

  

A foglakozások időtartama heti két tanóra. A részvételi díj 80 százalékát az Önkormányzat átvállalja a szülőktől.

 

Az oktatás jellemzően 8–12 fős csoportokból áll, melyek tematikájukat tekintve háromféle képzésből állnak:

  • kezdő Lego robot programozó tanfolyam,
  • haladó Lego robot programozó tanfolyam,
  • Python programozás tanfolyam. Itt a gyermekeknek először a Raspberry PI3 modellekkel, majd a Lego robotok Python nyelven történő programozásával van lehetőségük megismerkedni.
  • az idei tanév újdonságaként elindítjuk drón programozó tanfolyamunkat.

A 2020. március 16-tól bevezetett iskolai digitális munkarendhez alkalmazkodva, az intézményekkel kompatibilis platformokon online formában folytatódott tovább a munka.

   

Tapasztalatok:

A gyerekek, a szülők, valamint az iskolai oktatók visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy a program sikeres.

  

Sok szülőtől érkezett személyes megkeresés a képzés folytatásával kapcsolatban, mert maguk is tapasztalják a gyerekek fejlődését, lelkesedését. A Gyerekakadémia oktatói sikerrel adták át a tudást a gyerekeknek, az előre meghatározott tematikát eredményesen teljesítették. A gyermekek játékosan, robotok kezelésének megismerésén keresztül sajátították el a programozás, az algoritmikus gondolkodás alapjait, amely a tudatos tevékenységvégzés elengedhetetlen eszköze.

   

A tanulásnak e speciálisan a Gyerekakadémia által kifejlesztett, fent említett módja az adott korosztály számára kifejezetten szórakoztató, hiszen mindannyian önszántukból, szabadidős tevékenységként látogatták az órákat. Az oktatói csapat rendkívül inspiratívan hatott a tanulókra, mivel a téma tekintetében igazi szakértőktől sajátíthatták el ezt a számukra új, izgalmas tudáshalmazt. Többek számára az oktatók – legtöbbjük ifjú programozó – példaképpé lettek időközben, akik így potenciális jövőképet mutatnak a gyermekeknek. Rajtuk keresztül a pályaválasztásban is orientálódhatnak, mivel a gyerekek közül többen informatikusok, programozók szeretnének lenni.

   

A képzés sikerét, a gyermekek fejlődését szépen mutatja, hogy mind a 2018-as IX., mind a 2019-es X. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen a Gyerekakadémia által indított csapatok a XI. kerületi diákokkal igen előkelő helyen végeztek, dobogón állva vehették át az elismeréseket.

  

A tavalyi évben június 5-én a World Robot Olympia (WRO) hazai regionális elődöntőjén a Gyerekakadémia három csapata indult XI. kerületi gyerekek részvételével. Az Akadémia a megmérettetésen közel 130 induló csapat közül vívta ki magának a jogot a második helyezés megszerzésével az országos döntőn való részvételre, amelyen a büszkeségre okot adó negyedik helyen végeztek.

   

Gyerekakadémia versenyeredmények XI. kerületi diákok részvételével:

  • 2016: három csapat is a bejutott a WRO robotprogramozó bajnokságra Tatabányán,
  • 2017: Magyar Robotprogramozó Kupa: I. hely,
  • 2018: SZC Nemes-Limár Országos LEGO Robotprogramozó verseny: I. és III. hely,
  • 2019: Országos Robotprogramozó Kupa: III. hely,
  • 2019: WRO robotprogramozó bajnokság: IV. hely,
  • 2020: Országos Robotprogramozó Kupa: általános iskolás diákjaik külön engedéllyel középiskolások között mérettették meg magukat. Az országos verseny döntőjében a tanulók a VII. helyen végeztek.

Sajnálatos módon a 2019/2020-as tanévre tervezett versenyek a veszélyhelyzetre tekintettel elmaradtak, de a 2020/2021-es tanév első félévében előreláthatólag ezek mindegyike megrendezésre kerül.

  

A gyerekek számára a versenyzés kifejezetten erős motivációs tényező, melyet szeretnének kihasználni és további szép eredményeket hozni a kerületnek.

  

Újdonság az idei évtől a DJI TELLO drón programozásának oktatása, mely grafikus scratch nyelven történik, illetve az eszközt a python nyelven történő oktatásnál is fel kívánjuk használni.

   

Jelentkezés szeptember 1-jétől a majd akkor ideillesztett űrlapon.

Bővebb információ Végh Ágnesnél e-mailen: vegh.agnes@smart11.ujbuda.hu, vagy a +36 70 385 0365 telefonszámon.