KÖZEL 700 SZÁMÍTÓGÉPET KAPTAK AZ ÚJBUDAI ISKOLÁK

Újbuda Önkormányzata folytatta a tavaly megkezdett fejlesztést, s az idei iskolakezdésre közel 400 felújított számítógépet és monitort biztosított a XI. kerület mind a 21 iskolája számára. Két év alatt így közel 700 munkaállomást adtak át, kielégítve így az összes, az oktatási intézmények által megfogalmazott igényt.

2014-ben az intézmények számítógépparkját Laucsek István tankerületi igazgató kezdeményezésére mérték fel. Akkor 335 számítógépet és 244 monitort kaptak az önkormányzattól a kerület iskolái. A tavalyi géppark-frissítés extra költségvetési igény nélkül valósult meg: annak anyagi hátterét Újbuda önkormányzat nonprofit kft-je, a Smart 11 saját működési költségéből gazdálkodta ki. Az első év tapasztalata az volt, hogy az iskolák maximálisan elégedettek voltak a felújított computerekkel. A kezdeményezés sikerét látva Hoffmann Tamás polgármester a XI. kerület 2015-ös költségvetéséből bruttó közel 30 millió forintot különített el azzal a céllal, hogy teljes körűvé tegye a fejlesztést, és immár minden iskolában annyi számítógép és monitor legyen, amennyire az adott intézmény igényt tart.

 

 

Az önkormányzat augusztus elejéig 386 db alig használt, felújított, három év garanciával rendelkező számítógépet osztott ki. A számítástechnikában jártasabbak bizonyára értékelni tudják, hogy 3.00 GHz gyorsaságú processzorral és DVD-olvasóval ellátott, legalább 4GB RAM memóriájú, 160 GB HDD merevlemezzel felszerelt computerek kerültek az iskolákba. Emellett összesen 401 db, igényes, IPS technológiájú monitort is kaptak az intézmények. Ezek fontos jellemzője, hogy egyrészt kímélik a gyerekek látását, másrészt nagy betekintési szöget tesznek lehetővé, így egyszerre akár többen is elé tudnak ülni.

 

 

A 2015-16-os tanév kezdetére minden intézménybe megérkeztek az eszközök. A felújított gépek jó minőségűek, lényegesen korszerűbbek, mint amilyeneket eddig használtak az iskolák, beszerzésük ugyanakkor töredékébe került annak, mintha hasonló színvonalú, új gépeket vásároltak volna. Az idei fejlesztéssel az önkormányzat teljes mértékben lefedte az iskolák munkaállomás igényét.

 

 

Újbuda Önkormányzata kiemelt hangsúlyt helyez az oktatási intézmények informatikai fejlesztésére. Tavaly egy intelligens osztálytermet alakított ki a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban, és a tervek szerint az idei tanévben további két hasonló osztálytermet adnak majd át a kerületben. A 2014/2015-ös tanév végén a hivatal lecserélt számítógépeiből 40 munkaállomást adományozott a Gazdagrét-Csíki Hegyek Általános Iskolának a Kamaraerdei Nyári Napközis tábor számára. A fejlesztések következő lépéseként a XI. kerületi óvodák számítógépeinek frissítése várható még az idei nevelési évben.