Idén még több gyerek tanulhat robotprogramozást Újbudán

Áprilisban a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek között az Újbudai Robotok 1-es csapata lett az országos bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el és a 7-8-adikosok is nagyon szépen szerepeltek. Az elért sikerek bebizonyították, hogy két éve jó döntés volt elindítani az élményalapú robotprogramozó szakköröket, amelyek most tovább folytatódnak.

Az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. és a Gyerekakadémia közös kezdeményezéseként az elmúlt két évben tíz kerületi általános iskolában tizenöt robotprogramozó szakkörben több száz diák tanult. A tavalyi év már fantasztikus eredményeket is hozott, hisz áprilisban a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek korcsoportjában az Újbudai Robotok 1-es csapata lett a bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el, míg a 7-8-as csapat a nyolcadik lett

   

A nagy siker után az Önkormányzata számára magától értetődő volt, hogy idén is folytatja – és anyagilag támogatja – ezt a kezdeményezést. A 2018/19-es tanévben induló alapszintű szakkörökre minden kerületben lakó és/vagy az újbudai általános iskolák valamelyikében tanuló negyedikes-ötödikes, valamint hatodikos-hetedikes-nyolcadikos diák jelentkezhet. A foglakozások az első félévben október elejétől max. 15 fős csoportokban indulnak, melyeket havonta négy alkalommal minden héten ugyanazon a napon tartanak az iskolákban 1,5 órás időtartamban. (2*45 perc), a LEGO MINDSTORMS EV3 robotok segítségével történik.

   

Azok a gyerekek, akik részt vettek a tavalyi oktatáson, vagy rendelkeznek már robotprogramozási ismeretekkel, emelt szinten, haladó csoportokban tanulhatják a robotprogramozást, sőt, a tavalyi nyertesek számára lesz egy tehetséggondozó, versenyzőcsoport is. Robotprogramozásból minden évben olimpiát is rendeznek, így drukkolhatunk, hogy az országos siker után a nemzetközi mezőnyben is kimagasló eredményeket érjenek el az újbudai gyerekek!

    

Újdonság, hogy idén először a legmenőbb, Raspberry Pi 3 Modell B-hez kapcsolódó – elsősorban felsősöknek ajánlott - kezdő tanfolyam is indul, ahol az otthoni elektronikai eszközök működtetésének programozását és a Python-nyelvet tanulják majd meg a gyerekek. Akik ide jelentkeznek, a szakkör végén maguk tudnak majd zenelejátszót, riasztót és lakásvezérlőt programozni, ami – LEDekkel szimulálva - adott időben kapcsolja fel és le a lámpákat, vagy épp termosztátot készíteni, ami automatikusan vezérli a szobai hőmérsékletet.

   

A tanfolyamok díja 12 000 forint/hó, de az önkormányzat támogatásával az ÚjbudaSmart 11 Nonprofit Kft. iskolánként 15 gyermek részvételi díjának 80% -át megtéríti, így a szülőkre csupán havi 2400 Ft-os költség hárul. A jelentkezőket az előző tanév tanulmányi eredményein alapuló prioritási sorrendben támogatják. A féléves tanfolyam egy vizsgával zárul, amely eredménye alapján a Smart 11 Kft. a legjobb eredményt elérő diákokat további támogatásban részesíti, így a legjobbak csökkentett havi díjfizetéssel vehetnek részt a második félévi tanfolyamon. Az első féléves tanfolyam vizsgáján a tandíjban nem támogatott diákok is számot adnak tudásukról, akik eredményeik alapján bekerülhetnek következő félévben a támogatott tanulók körébe.

   

A programozás tanulása fejleszti az algoritmikus gondolkodást, ami segít gyorsabb, intuitívabb és kreatívabb megoldásokat találni az élet bármely területén. A tanfolyam emellett a gyerekek pályaválasztási orientációjához is hozzájárulhat, hozzásegítheti a diákokat ahhoz, hogy kedvet kapjanak az informatikával összefüggő piacképes szakmák valamelyikéhez. Újbuda önkormányzata elkötelezett az oktatás digitális fejlesztése tekintetében, ezért az iskolák számítógépes parkjának fejlesztése és az okos tantermek kialakítása mellett ezzel a lehetőséggel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a kerületi gyerekek a lehető legjobb esélyekkel induljanak az életben.

   

A tanfolyamra a jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21.

PÓTHATÁRIDŐ: 2018. október 5. 

Az októberben induló tanfolyamokra a jelentkezés lezárult, kezdetét vette az oktatás.

   

Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet, melyet ide kattintva érhet el.