eHivatal: több mint hétszázan igényelték elektronikusan a parkolási engedélyt

Újbuda Önkormányzata november elsején nyitotta meg az Újbuda eHivatal szolgáltatását, melynek segítségével a gépjármű tulajdonosok interneten keresztül is benyújthatják várakozási hozzájárulási kérelmüket. A fővárosban ez az első elektronikus iroda, ahol az ügyfél távolról viheti végig a parkolási ügyintézés teljes folyamatát, és rendezheti online az eljárási díj kifizetését. A január 11-éig benyújtott kérelmek 21 százaléka elektronikusan érkezett a hivatalhoz.

November óta működik az Újbuda eHivatal, melynek tapasztalatai szerint a lakosság könnyen és szívesen használja Újbuda Önkormányzata legújabb szolgáltatását. A jelenleg érvényben lévő ingyenes parkolási engedélyek január 31-én lejárnak, ezért azokat meg kell újítani. A fizetős parkolási zónába tartozó kerületi – lakossági, gazdálkodói, egészségügyi – gépjármű tulajdonosok - az Újbuda eHivatal segítségével - az ehivatal.ujbuda.hu linken keresztül immár elektronikusan is benyújthatják hosszabbítási kérelmüket, új igénylésüket, és bankkártyájuk segítségével rendezhetik az eljárási díjat. Az elektronikus ügyintézés előnye, hogy elkerülhető a hivatali sorban állás és kényelmesen, a nap 24 órájában bármikor benyújtható a kérelem.

 

A január 11-éig benyújtott igények 21 százaléka - 706 beadvány - elektronikusan érkezett, ez a várható összes igény közel 12 százaléka. A beadások 30 százaléka hétvégén történt, 19,5 százaléka pedig hétköznap hivatali időn túl. Elmondható, hogy az eddig elektronikusan intézett igénylések beadásának közel felét munkaidőn kívül tették, a lakosság szívesen használja a kerület új, elektronikus szolgáltatását. A beadványok 96 százalékát a már meglévő engedélyek hosszabbítása tette ki, 4 százalékuk volt új igénylés.

 

Az eHivatal, azaz az elektronikus szolgáltatási központ kialakítását az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. végezte. Újbuda Önkormányzata a jövőben fokozatosan bővíti az elektronikus úton folytatható ügyintézések körét, és reméli, minél többen élnek a gyors és kényelmes lehetőség használatával.

Újbuda