Zöld ajándékot kaptak a kerületi óvodák a TATA-tól

Számítógépeket adományozott a TATA Consultancy Services az újbudai óvodáknak. A vállalat így segíti az intézményekben végzett környezettudatos nevelést, amely országszerte szolgál mintaként.

A kerületi székhellyel rendelkező TATA Consultancy Services nyolc újbudai óvodának ajándékozott számítógépeket a társadalmi felelősségvállalás (CSR) jegyében. Az ünnepségen Molnár László alpolgármester kiemelte az önkormányzat és a TATA évek óta tartó jó kapcsolatát. Szerinte az adomány azt is bizonyítja, hogy a vállalat odafigyel a környezettudatos nevelésre.

   

A természet szeretetét nem lehet elég korán kezdeni, a kerületi óvodák ebben élen járnak: országos szinten Újbudán van a legtöbb környezettudatos óvoda, továbbá itt található az egyik örökös zöld óvoda is. A nyolc számítógép az újrahasznosítás jegyében került az intézményekhez, az eszközök felújítását a SMART 11 Kft. végezte.

    

A környezettudatos nevelés és a CSR jegyében zajló akciók akkor igazán szerencsések, ha a folyamatban valamennyi szereplő részt vesz, kezdve az önkormányzattal, az oktatási- és nevelési intézményeken, a vállalati szférán, a pedagógusokon és a szülőkön át a szervezetekig. Ennek az összefogásnak is köszönhető, hogy a helyi óvodák mindegyike büszkélkedhet „zöld” eredménnyel : van, ahol madárbarát, mezítlábas kert, illetve zöld fal van, de a szemetet mindenhol szelektíven gyűjtik, a hulladékot újra felhasználják. A gyerekek rendszeresen készítenek belőlük apró tárgyakat.

  

Jánosné Szedlacsek Éva, a Gazdagréti Óvoda intézményvezetője emlékeztetett, a számítógépeket az óvodák Újbuda Környezettudatos Óvodája című pályázat keretében kapták. Szerinte a gépek használatával jelentősen csökken a papírhasználat, mert a legtöbb hivatalos dokumentumot ezután online küldik el. Az eszközök a pedagógusok munkáját is segítik a foglalkozások megtervezésében.

   

Vályi Zsuzsa, az adományozó vállalat környezetvédelmi koordinátora emlékeztetett, a TATA fontosnak tartja, hogy a XI. kerület oktatási, nevelési intézményei a természet szeretetére, a környezetvédelemre neveljék a gyerekeket.

    

Az ünnepségen bejelentették, hogy ősszel az önkormányzat országos környezettudatos nevelési konferenciát szervez.

    

T. K.